Publicaties


Column Combinatie Ridderkerk
Juli 2011

Goed geïnformeerd op vakantie …
U of de crimineel?

De zomervakantie staat weer voor de deur of is voor sommigen van u al begonnen. Heerlijk, het hele jaar aftellen, uitkijkend naar die paar weken op Ibiza, die 10-daagse cruise in het Middellandse zeegebied of een paar weken genieten voor je tent op de Veluwe.
We kijken er zelfs zó erg naar uit dat we graag aan iedereen vertellen wanneer we voor hoe lang waar naartoe gaan. Het delen van deze informatie is echter niet geheel zonder risico’s. Zeker niet wanneer u dit op Hyves, Twitter, Facebook of andere social media met anderen deelt. Er wordt namelijk met u meegekeken. En dan bedoel ik niet door de vrienden en familie voor wie deze berichten bestemd zijn. Nee, criminele organisaties zijn actief op zoek naar dit soort berichten om tijdens uw, vooraf aangekondigde, afwezigheid op het gemak uw huis te doorzoeken!
Waarschuw ook gerust uw kinderen om deze informatie niet met elkaar te delen. Juist deze doelgroep is zich minder van het gevaar bewust en deelt informatie makkelijker met elkaar.

En dan is de dag van vertrek aangekomen. We checken nog even voor de laatste keer onze email en zetten vervolgens de afwezigheidassistent aan. Even een tekstje erbij dat we de eerste drie weken van augustus onze mail niet zullen beantwoorden omdat we dan heerlijk aan de Franse Rivièra zitten. Niet doen! Ook dat is een uitnodiging voor ongewenst bezoek!

Goed, we zijn zover. Het hele gezin in de auto en de navigatie brengt ons daar waar we willen zijn.
Gelukkig maar dat we tegenwoordig navigatie hebben. Nu weten we alles met groot gemak te vinden. Ook als we ergens vreemd zijn, vindt de navigatie zo de weg naar huis terug. We hebben immers onder de noemer ‘thuis’ ons huisadres ingevuld. Waar we echter niet op voorbereid zijn, is wanneer onze auto gestolen wordt of onze navigatie gestolen wordt dat een crimineel ook eenvoudig je thuisadres boven water haalt. En doet hij dat terwijl jouw navigatie in Zandvoort aan Zee gestolen is en jouw thuisadres in Maastricht is, dan kan hij er van uitgaan dat jij daar op vakantie bent. Hij licht zijn ‘vriendjes’ in Limburg in en jouw huisdieren krijgen alsnog dat ongewenste bezoek.
Zet sowieso je huisadres niet vast in een navigatiesysteem maar kies desnoods een straat verderop.

Gelukkig. We zijn veilig op de camping aangekomen. Bij het inschrijven wordt naar ons paspoort gevraagd. De komende twee weken zal de campingbeheerder ook over dit document waken. Ik zie ze nog allemaal bij elkaar staan. Een houten kaartenbakje in een afgelegen kiosk. Zo voor het grijpen! Nooit doen dus! Het paspoort mag slechts door overheidsinstanties worden opgevraagd.
Mocht je je onverhoopt toch op geen andere wijze kunnen of willen legitimeren, zorg dan dat je thuis al een paar kopieën van je paspoort of identiteitskaart hebt gemaakt. Overhandig dan deze kopie en schrijf er met grote letters ‘kopie, bestemd voor camping Ons Genoegen’ doorheen. En, vergeet je BSN nummer op het kopie niet door te strepen, weg te krassen of er uit te snijden! Het BSN nummer gaat alleen de overheid aan!

Ondertussen gaat alles aan het thuisfront gewoon door. De kat is ondergebracht bij een pension, de cactussen overleven het die 10 dagen zonder water wel en de schemerlamp op de tijdschakelaar doet ‘s avonds om 22:00 uur voorkomen alsof we thuis zijn. Dus dat is goed geregeld. Maar de post wordt iedere morgen netjes op de mat gegooid. Het stapelt zich op. Voorkom volle brievenbussen! Een volle brievenbus maakt ‘phising’ (het letterlijk vissen naar post met kritische informatie die tegen u gebruikt kan worden) wel erg makkelijk. Regel een betrouwbaar iemand die dagelijks de post voor u verzamelt en uit het zicht (!) voor u bewaart.

Inmiddels genieten wij van onze welverdiende rust. Heerlijk onderuit gezakt op een terras. We twitteren aan onze followers dat de Spaanse rioja ons heerlijk smaakt. Valkuil! Ook tweets kunnen bij een ongewenst publiek terechtkomen. Twitter niet of laat gewoon niet blijken dat u voor langere tijd uit huis bent.

En dan komt het moment waarop de vakantie is afgelopen. Slechts herinneringen en foto’s laten ons nog nagenieten van die heerlijke tijd. Met name de foto’s delen we graag met onze naaste omgeving om te laten zien hoe fijn onze vakantie was. Deze foto’s zien we ook steeds vaker op het internet terug. Wees bedacht bij het plaatsen van dergelijke foto’s. Ik moet er niet aan denken dat ik straks foto’s van mijn kinderen in hun zwembroek terugvindt op sites met hele andere bedoelingen als het om ‘spelende kinderen’ gaat.

Inmiddels bang geworden om op vakantie te gaan? Absoluut niet nodig! Gebruik gewoon je gezonde verstand en deel niet meer informatie met anderen dan nodig is. En mocht je onverhoopt alles willen volgen en willen weten wie er aan je voordeur staat? Dan zijn er tegenwoordig apps die je kunt koppelen aan de bel bij je voordeur. Als er dan iemand aanbelt, kun je via je telefoon door de intercom gewoon voordoen alsof je thuis bent.

Een fijne vakantie!

Blijf bewust … volg mij op twitter @trespretia, ik hou u graag op de hoogte!
 


Paul Veldhuizen, EDP
Documentdeskundige en specialist in waardepapieren, vertrouwelijke informatie en informatiebeveiliging.