Publicaties


Column Combinatie Ridderkerk
Augustus 2011

Net als in de film …

Laatst kreeg ik er weer zo een. Een in gebrekkig Nederlands opgesteld e-mailbericht met het verzoek om op de bijgaande link te klikken om zo mijn accountgegevens te verifiëren. De bank had namelijk een nieuw beveiligingssysteem geïmplementeerd en kon op deze wijze alle nummers valideren? Kennelijk is het nog steeds lonend om dergelijke berichten te versturen. Zo doorzichtig als wat waarbij ieder weldenkend mens zich niet meer in de luren laat leggen. Dit trucje kennen we nu wel!

Een trucje dat ik nog niet eerder gehoord had, ging als volgt: Ongeveer anderhalf jaar geleden ontdekt mevrouw Diluca dat haar fiets, die altijd naast het huis staat, gestolen is. Uitermate vervelend! Ze doet aangifte bij de politie maar moet al gauw constateren dat een weerzien met de fiets slechts ijdele hoop is. Des te groter is haar verbazing als de volgende dag haar fiets weer netjes naast het huis is teruggeplaatst. In de brievenbus een briefje:
“Beste mevrouw, gisteren verkeerde ik in een noodsituatie en heb daarom noodgedwongen uw fiets meegenomen. Dit spijt mij enorm en ik bied u daarom mijn oprechte excuses aan. Als tegemoetkoming voor het ongemak schenk ik u deze vrijkaarten voor de film van 20:00 uur vanavond. Met vriendelijke groet …”
Gelukkig! Haar fiets was terug! En er zijn tenminste nog eerlijke mensen die oprecht spijt hebben. Wat is de wereld toch mooi! ’s Avonds geniet zij met haar man van de Première van die avond. Na een gezellige avond komen ze thuis en tot hun grote ontsteltenis blijkt hun hele huis te zijn leeggehaald! Natuurlijk! Stom! De criminelen hebben de afwezigheid van de familie Diluca zelf gepland!

Tijdens de geplande inbraak is, naast de snel verkoopbare spullen, ook haar Italiaanse paspoort gestolen. Een jaar na de inbraak komt mevrouw Diluca op het Gemeentehuis en ontdekt dat er gerommeld is met haar adresgegevens. Zonder dat zij het wist, bleek er een maand eerder een valse adreswijziging te zijn doorgegeven. Tevens is er toen een Nederlandse identiteitskaart afgegeven aan de valse mevrouw Diluca. Zij identificeerde zich aan de balie van het Gemeentehuis met een Italiaans paspoort (het exemplaar dat eerder bij mevrouw Diluca gestolen was). De valse mevrouw Diluca heeft haar foto verwisseld met de originele pasfoto. Op grond van dit vervalste paspoort ontvangt de valse mevrouw Diluca een originele Nederlandse identiteitskaart.

Weer later komt de originele mevrouw Diluca er achter dat er nog meer documenten op haar naam zijn aangevraagd. Deze keer een Nederlands paspoort en nogmaals een identiteitskaart. Ook deze documenten zijn dus op valse gronden verkregen. De valse mevrouw Diluca blijft maar doorgaan met het aanvragen van overheidsproducten en lift mee op de identiteit van de echte mevrouw Diluca.
Maar de valse mevrouw Diluca gaat nog verder met haar criminele praktijken. Zo opent ze met haar valse identiteit een bankrekening op naam van mevrouw Diluca. Allerlei kosten worden van de rekening afgeschreven totdat het maximale ‘rood staan’ is bereikt. Tevens sluit ze nog een zorgverzekering af en ook een telefoonabonnement.
Iedere keer opnieuw moest de originele mevrouw Diluca bewijzen dat zij het slachtoffer was en niet de dader. Dit bracht de nodige emotionele problemen met zich mee. Met name de geopende bankrekening door de valse mevrouw Diluca bezorgde het slachtoffer veel ‘kopzorgen’. Toen betalingen niet werden voldaan en het negatieve banksaldo niet werd aangevuld, kreeg mevrouw Diluca last van deurwaarders. Haar adres was bij veel gedupeerde bedrijven bekend en hierdoor kwam zij op een ‘zwarte lijst’ te staan. Haar identiteit werd geassocieerd met criminele praktijken. Haar privéleven stond behoorlijk op z’n kop. Zelf kon zij geen hypotheek of andere kredietcontracten meer afsluiten omdat haar naam onterecht op de ‘zwarte lijst’ bij het Bureau Kredietregistratie stond. Ook kende ze inmiddels veel angst, wantrouwen en onmacht, want wanneer zou deze ellende eindelijk stoppen? Het verhaal duurde maar voort en de echte mevrouw Diluca wist niet wanneer de dader opnieuw met haar identiteit zou toeslaan. Ook beangstigde het haar om te zien hoe de valse mevrouw Diluca haar handtekening wist te vervalsen. Door dit alles werd het vertrouwen van de echte mevrouw Diluca in de overheid, de financiële instellingen en de maatschappij ernstig aangetast. Wat begon met de diefstal van een fiets, een avondje naar de film en de diefstal van een paspoort tijdens de inbraak eindigde als het scenario van een ‘slechte’ film.

Blijf bewust … volg mij op twitter
@trespretia, ik hou u graag op de hoogte!
 


Paul Veldhuizen, EDP
Documentdeskundige en specialist in waardepapieren, vertrouwelijke informatie en informatiebeveiliging.imagomanagement